BLA*net On
Line Service
http://www.blanet.dk/

Sidst rettet 3. december 2000


 

Bøger og andre resourcer

Linux

Fra min boghylde

af Leif Andersen, leander@blanet.dk

Fra starten var den væsentligste kilde til indtægter for linux-nørderne royalties fra bøger. Derfor findes der et hav af bøger om operativsystemet. Ikke alle er lige gode - selv om man er god til at programmere er det ikke sikkert man skriver godt. Der er heller ikke altid tid til at læse bøger, når man arbejder med en så kraftigt udviklende system. Men her er et udvalg, som jeg selv har brugt eller set anbefalet af andre.

Generelt

Peter Toft m.fl. Linux - Friheden til at vælge (5 "bøger")
Det er lærebøgerne på dansk, som også findes på kursus CD'en Hvis man vil have den seneste udgave kan man hente den direkte hos kilden og selv skrive den ud. Men man kan også bare bestille en papirudgave hos et af de nævnte trykkerier. Jeg har ikke prøvet - men priser og leveringstider lyder rimelige.

Matt Welsh., Running Linux, 3rd Edition, O'Reilly & Associates, ISBN 156592469X
Også en klassiker - Den første bog om Linux, skrevet af dem, der har været med i inderkredsen fra starten. Dækker alle de vigtigste område - men kan på trods af sine 752 sider selvfølgelig ikke gå i detaljer med ret meget. PS: Der følger ikke en CD-ROM med! [Jeg bruger stadig min udgave - 1st. edition fra 1995 - af og til.] Set til 24,45 USD hos Fatbrain.com.

Installation

Her bør man holde sig til det materiale, der udleveres - elektronisk eller på papir - sammen med den distribution, du vil anvende. Der findes mange bøger, der hævder de gør det bedre, men de forældes hurtigere end de kommer i trykken.

Unix (Shell)

Der findes mange bøger - også på dansk. Jo mere "Unix" de er jo bedre, hvis man er interesseret i skal-aspektet af kernen.
M. Banahan mfl. Unix-bogen, Teknisk Forlag, ISBN 87-571-0850-1
Min egen favorit - men den er gammel (1972) og pre-bash. Det betyder imidlertid ikke, at den ikke stadig sælges. Er set i GAD ved Nørrebro Station foråret 2000.

TCP/IP

Jakob Mose & Jan Ferre, TCP/IP-bogen, IDG-bøger, ISBN 87-7843-056-9
Velskrevet bog på dansk for alle, der er nød til at forholde sig til netværksprotokollen til daglig. Indeholder alt man har brug for at kunne bruge udskrifter fra tcpdump til at debugge netværksproblemer med. Jeg bruger den selv til kurser i TCP/IP.

Forlaget IDG har offentliggjort nogle rettelser til bogen - dog kun til afsnittet om IPv6.

Samba

Robert Eckstein mfl., Using Samba - O'Reilly & Associates, ISBN 1-56592-449-5
Officiel sanktioneret bog fra Samba-udviklerne. Måske også derfor, at den har været svær at skaffe, men skulle nu være på lager alle steder. Bogen er også Open Content, og kan læses hos O'Reilly - både i html og pdf.
Jerry Carter, mfl. Sams Teach Yourself Samba in 24 Hours, Sams, ISBN 0672316099
Lidt forældet, men meget brugsorienteret - og så kan den fås på tilbud lige nu rundt omkring. Har været brugt til vores Samba-workshops.

Apache

Her har jeg ingen favoritter - men Apache organisationen har en liste over udgivelser.

Java

Hvad har det med Linux at gøre? - Meget, hvis man skal tro IT-analysevirksomhederne - og undertegnede! Hvis man starter helt fra bar bund med programmering, vil jeg anbefale følgende bog:
Rogers Cadenhead, Java 2-bogen, IDG-bøger, ISBN 87-7843-208-1
Andre har haft succes med at bruge den som lærebog for utrænede brugere, og den er efter min mening velegnet til selvstudium. Kræver at man installerer Suns SDK 1.2.2 for Linux og at man kan bruge en editor i Linux. Brug java til dit nye "killer-projekt" - og lær så bagefter C/C++ så du kan forstå eksisterende Linux-programmer. En avanceret JSP-server er Apache-organisationens igangværende projekt ("Tomcat" - se under Jakarta-projektet) og om kort tid vil ingen fatte, hvorfor man overhovedet brugte perl eller Microsoft ASP... :-)

For den seriøse programmør, der ønsker sig papir på sine evner har jeg fået en favorit:

Simon Roberts, Philip Heller, Michael Ernest, The Complete Java 2 Certification Study Guide, Sybex ISBN 0-7821-2700-2
CD-ROM med JDK 1.2.1 (ingen Linux-version, den må man selv hente) følger med, samt et simuleringsprogram til den automatiske java-certifikationstest. Det program kører fint på Linux (testet med version 1.2.2 af JRE). Bogen gennemgår ellers det grundlæggende sprog meget grundigt. Med en omfattende API-referenceliste kommer bogen op på næsten 900 sider.

Hvis man vil vide mere...

En langt mere omfattende litteraturliste med anmeldelser kan man få på SSLUGs hjemmeside - og mens man er der, kan man jo melde sig ind, hvis det ikke allerede er gjort!

Kommentarer? - Send e-post til Leif Erik Andersen på leander@blanet.dk

 

Kurser

Kursus og træning inden for BLA*nets kerneområder.

Danske Nyheder 

Dagligt nyhedsresume specielt for danskere og danskinteresserede i udlandet.

DilleSport Special

Specielle sportsbegivenheder med dansk deltagelse.