Sidst rettet: 31. august 2000

Localhostproblemet i Apache - og JServ

Symptomer

Moderne Linux-distributioner er ikke altid robuste overfor specialsituationer. Hvis man - som jeg - ofte tager en bærbar med rundt omkring, der når jeg er hjemme sidder på netværket, render man ind i problemet med localhost og Apache.

Som standard er Apache sat op til at bruge en navneserver (DNS) til at "finde sig selv" under opstart. På RedHat 6.2 (og RedClapHat 6.2.5) får man [FAILED], hvis man prøver at starte uden for sit eget netværk.

JServ har et lignende problem. Den vil som standard kun vise status og kontrolinformation til 'localhost'. Findes den adresse ikke, nægter den at starte (se f.eks. i /var/log/httpd/mod_jserv.log)

Løsning

Apache

Gør som fejlmeddelelsen fra http i loggen (/var/log/messages) foreskriver. Find linien
      #ServerName localhost
i /etc/httpd/conf/httpd.conf Og indsæt maskinens hostname her, f.eks. 'minmaskine':
      ServerName minmaskine

JServ

Check om /etc/hosts filen findes. Det gør den tilsyneladende ikke, når man laver en ren 6.2 installation med netværk. Den skal som minimum indeholde:
      127.0.0.1 localhost.localdomain localhost
Man kunne måske løse begge problemer samtidig, hvis man indsatte en ekstra linie i /etc/hosts a.l.a.
      192.168.100.1 minmaskin
- Men så kunne man ikke bruge DHCP-adressen, når man VAR i sit eget netværk.

Vinduer...

Mange har oplevet tilsvarende problemer med MS-Windows 9x. Hvis man f.eks. installerer Apache (eller Tomcat) på en privat hjemme-PC, vil man opleve, at den pludselig ringer op til ens internetudbyder, når man starter serverne.

Windows /etc/hosts-fil hedder c:\windows\hosts - og hvis den ikke findes, findes der en c:\windows\hosts.sample, som man kan kopiere til hosts.

Problemer? - Send e-post til Leif Erik Andersen på leander@blanet.dk