BLA*net On Line Service
Thu Jun 8 00:46:58 PDT 2000

JavaOne: Overflow og Waterflow

Sent på den igen

Det blev åbenbart for sent i går foran computeren. Ihvertfald var jeg meget træt her til morgen, og kunne heller ikke komme i tide til morgenmad i dag. Faktisk kom jeg så sent, at der ikke var nogen kø ved indgangen - heller ingen ned ad trappen til Hal B/C, hvor dagens Keynote-taler skulle holdes. Tilgengæld rente et par radio-mænd og -kvinder rundt og råbte "Overflow..Overflow..Owerflow" og vinkede alle ind i en (relativt) mindre sal. En krøltoppet fyr, der var kommet lidt før ind af døren end mig, ville åbenbart ikke høre efter. Han fortsatte målbevidst mod dørene til den store hal. En radio-mand lavede en perfekt håndbold-blokering: Uden at røre krøltoppen med hænderne stillede den lidt mindre vagt sig hele tiden i vejen, selvom krøltoppen forsøgte at vige udenom. Tilsidst opgav krøltoppen sit forehavende.

I "Overflow-salen" kunne vi følge Keynote-talerne på intern TV.

Keynotes: Bill Joy og James Gosling

Første taler var Bill Joy, der er chef-visionær hos Sun. Han skulle fortælle om sine visioner for fremtiden. Det har ikke så meget med java og gøre, som med hele teknologien - Moores Lov og alt det der med, at computere bliver hurtigere og hurtigere (Kapaciteten fordoples hver 18. måned) og mindre og mindre - og hvornår nås grænsen. Fysisk er vi tæt på at nå den med den nuværende chipsteknologi. Men han fortalte om molekylære-computere, så grænsen kunne skubbes yderligere. Der er måske 30 - 40 år endnu med en voldsom udvikling af computerteknologien. Han talte også om de 6 former for web, som han ser for øjeblikket. Der er "Near Web" og "Far Web", svarende til almindelig desktop-browsere og TV, henholdsvis. Det er forholdsvis etableret. Så er der "Here Web" og "Weird Web" - Det første er mobiltelefoner, WAP, PDA o.l. og det sidstnævnte er talebaseret browsning. De 2 sidste webs var ikke personlige. Det var e-handelsnet mellem virksomheder (Business-to-business) og så det interne netværk mellem computere af alle slags - Det han kalder "the pervasive web".

Java var nødvendig for at alle disse web kan udvikles, mente han. Det kræver simpelthan så store mængder software, at man bliver nød til at genbruge og lave robuste programmer. Han fremhævede Java's garbage collection princip som det væsentligste i den sammenhæng - og at den var ensartet på alle platforme.

Han gjorde også opmærksom på, at man slet ikke rigtig kigger på andet end maskinel - hardware - når man tænker på fejltolerance. Hvad med fejltolerance overfor programmelfejl - eller brugerfejl? Han skitserede et system, hvor man lod 3 uafhængige softwarehuse udvikle hver sine klasser til løsning af det samme problem, installere alle 3 og lade dem stemme om udfaldet af en beregning. Eller hvad med brugeren, der glemmer sit kodeord. Skal han ikke have mulighed for på andre måder at give sig til kende overfor system?

Hovedindholdet i hans tale svarede til den "keynote", han holdt for os deltagere i Java University i mandags. Han standsede også på samme måde. Lige pludselig - næsten midt i en sætning - siger han at nu har han ikke mere tid.

Efter Bill Joy var der et lille mellemspil. Det var gruppen Comedy Four fra Los Angeles, der i en sketch fulgte 3 JavaOne-deltagere - og en James Gosling Look-a-like i 1996, 2000 og 2005. Vittighederne og satiren gik rent hjem hos publikum - men de ville aldrig kunne begå sig andre steder end her. Den eneste vittighed, der måske kunne bruges i andre sammenhænge lød noget i retning af: "I have seen president Clinton here!" - "Oh Yeah - She is going to be the keynote-speaker"

Gruppen sluttede med at synge og danse "Java Number Five" (til tonerne af "Mambo Number Five" - et hit for øjeblikket ude i samfundet.)

James Gosling, der regnes for at være fader til Java, var næste hovedtaler. Det var nu mere en form for interview, hvor "toastmasteren" (Hvis navn jeg ikke kan finde nogen steder) var både interviewer og deltager i en dialog. James Gosling inviterede også samarbejdspartnere op på scenen indimellem. Det første punkt var, at James Gosling netop - sammen med en række partnere - har lavet en realtidsspecifikation til Java. Det nuværende sprog er ikke konstrueret til at imødegå krav fra f.eks. industri-systemer. Et af problemerne er garbage collection (GC) - den er i standard Java noget, der kører sjældent og efter behov. Men i et realtidssystem må intet komme i vejen for de processer, der skal udføres. Som en demo spillede to små industri-robotter, der blev synkroniseret via internet-teknologi, en simpel melody på en synthesizer. Melodien blev kaldt "chop sticks", men jeg tror det er den samme som "Prinsesse Toben". Ifølge James Goslings hustru (som det blev refereret) kan det menneskelige, musikalske øre opfatte få millisekunders uoverenstemmelse i den simple melodi. Vi kunne ikke høre ret meget af melodien i "Overflow-salen".

En anden teknologi, som James Gosling ville vise var Zaplets. Det er en slags kooperativ e-post - Den tager det bedste fra webkonferencer og overfører den til e-postverdenen. Man kan f.eks. sende en opfordring til en bekendt om at deltage i en afstemning. Mens afstemningen foregår, kan afsender (og alle modtagere) få et realtidsbillede af hvordan afstemningen forløber - bare for at nævne en anvendelse.

[Jeg har ikke selv prøvet teknikken endnu, men der er henvisninger og demo'er på JavaOne-siderne et eller andet sted.]

Afslutningsvis deltog James Gosling sammen med John Bosak, Suns XML/W3C kontakt og Greg Papadoupolos, chef for Suns Udviklingsafdeling, i en rundbordssamtale om XML-standarden og dens relation til Java. James Gosling udtrykte det f.eks. med, at XML beskriver data, Java beskriver proces. De udtrykte alle, at udviklingen af nye, trådløse tjenester ville ske først og fremmest i Japan og Europa.

[Det er foreløbig alt - Der er også en række interressante sessioner og BoF i dag, men klokken er mange, og der er endnu flere i morgen, der skal nås.]

 

Aktuelle kursus

Se Prosa's kursuskalender.

For andre kurser og foredrag kontakt da venligst leander@blanet.dk.

     

Arkiv

Plancher mm. fra tidligere kurser og foredrag om Linux og Netværk findes der.