BLA*net On Line Service
Wed Jun 7 00:14:04 PDT 2000

Gå Den Ekstra Mil..

Keynotes og andet

Hvis de to første dage havde været "overfyldt" så startede dagen i dag endnu værre.

En ting er, at jeg ikke kom så tidlig af sted som jeg havde planlagt. Klokken var faktisk over 8, og det første "show" startede kl. 8.30. Men det var ikke noget problem. Trolley-bussen kørte næsten til døren, dvs. til den ene side af Moscone Center. Allerede da jeg stod af bussen - på den anden side af vejen i forhold til centeret, kunne jeg se, at der var noget galt. Der stod en lang kø af mennesker fra hovedindgangen og ned ad sidegaden. "Stod" er ikke det rigtige ord - køen bevægede sig ganske rask, og når det sker andre steder i verden, så kan man næsten være sikker på, at enden af køen er nær. Ikke her!

Med et til lejligheden påklistret fjollet grin ("I am really from out of town on this") gik jeg næsten alene i mod strømmen for at finde enden. Ned om hjørnet - Folk blev ved med at vælte imod en. Langs hele centerets bagside. Nu bevægede køen sig ikke så hurtigt, men jeg fik da selskab af nogle andre, der også kiggede efter slutningen. Endelig - ved det fjerneste hjørne fra hvor jeg startede, sluttede køen. Her stod tilgengæld en mobiltelefon-svingende dame, og gjorde opmærksom på, at der var en anden indgang, hvis man gik den anden vej rundt. Og det gjorde vi - og her var ingen kø for at komme ind. Så ved at gå hele vejen rundt om centeret, kom jeg ind før hovedparten af dem, der stod i kø, da jeg kom...

Keynote session

Det er åbenbart et must. Alle skal overvære åbningsseancen, "keynote". Officielt er det Scott McNealy, Sun's grundlægger, der holder åbningstalen, men der var inviteret mange vigtige - og for de fleste i salen - kendte personer. Men inden han kom på, fik vi en opvarmning, hvor man så starten af den nu berømte kø. Det var optaget på en Sony Video, der selvfølgelig kørte Java. Den havde også en indbygget webserver og kunne konfigureres med egen IP-adresse. Det er altså muligt at publicere sine filmstumper direkte på internettet, ligesåsnart man har optaget dem.

Andre interessante fakta: Kun 20.000 af deltagerne kunne komme ind. Det betød, at 5.000 blev afvist ved døren. Det samlede antal deltagere er 25.000 i denne JavaOne. Det er den grænse, som San Francisco's brandmyndigheder tillader. Så der var også mange, der slet ikke kunne få lov til at komme ind. Det lød dog som om, det først var i går, at loftet var nået.

25.000 er mange, og 20.000 i en sal er også mange. Hvor mange fandt jeg først ud af, at musikken begyndte og spille, der kom lys på scenen og en mand stillede sig op. Han var langt, langt væk. Jeg tror aldrig jeg har været til en offentlig begivenhed, hvor jeg har været så langt væk fra scenen. Det betød nu ikke noget. Det hele blev tv-transmitteret også til os ned på de bageste rækker via storskærme.

Hele showet er tilgængelig online på JavaOne-siderne, så jeg vil ikke i detaljer gå ind i indholdet. Men af særlig interesse noterede jeg:

  • Antallet af programmører, der arbejder med Java skønner Scott McNealy er 2,5 mill i dag. Det vil være 4 mill. år 2003.
  • Der er vil blive solgt 20 mill. java-baserede smartcards i år - 100 mill. til næste år.
  • Den officielle hjemmeside har 1,1 mill. sesioner om måneden, med 36 mill. sidehits. 80% af alle højere læreranstalter ("Universities") underviser i Java - halvdelen af disse kræver, at man kan Java, før man bliver færdig.
  • Der er skrevet 2.000 bøger om Java.
 
Scott McNealy - (via storskærm)

Han fremhævede, at Write Once - Run Anywhere var blevet til sandhed, og at omkostningerne var minimale. Ved at forære programmerne væk kunne man ikke gøre det billigere. Det næste ville være, at han skulle sende os penge, for at bruge Sun's produkter. Et kraftigt, spontant bifald sagde, at det synes vi var en god idé. Men han sagde, at den hoppede han ikke på...

Dagens overraskelse - ihvertfald for mange i salen - var at dagens æresgæst var Steve Jobs fra Apple Computer. Han kunne fortælle, at fra næste version (Version 10) så bliver JVM'en en fuld integreret del af operativsystemet. Det er ikke noget, der skal installeres af brugerne. Fra nu af ville Apple være fuld committed til java, sagde han. Det var naturligvis meget populært. Der blev også vist en demo af mulighederne på en Mac.


Steve Jobs

Sessioner/BOF

TS-1155 Overview of JIRO-technology

En ganske god, omend noget kortfattet gennemgang af JIRO-teknologien. Det drejer sig om et abstraktionslag, der gør det muligt at overvåge og kontrollere typiske resourcer i et netværk. Det er et 3-lagsløsning, med protokol og enhedsspecifikke drivere i bunden. Det gælder f.eks. til SNMP eller WBEM - eller noget helt tredie. I toppen har man management-klienter, og i midten er så JIRO-laget, der håndterer logik i administrationen.

[Jeg tror egentlig, at jeg gik efter et JINI-foredrag, men tog fejl af bogstaverne.]

ViewLets - How a free tool makes money

Svaret er - ved at være rigtig smart.

Det var smart! Leelou er et værktøj, skrevet i Java, som kan bruges til at lave en lille præsentation med skærmdump, hvor man stepper igennem en slags animation. Døm selv på deres hjemmeside, hvad den kan. Det smart er dog, at den er gratis. Firmaet Qarbon forærer LeeLou væk - Tilgengæld samler man mange viewLets-præsentationer i "syndikat" til websites, og dem der laver præsentationerne får en andel af indtægterne - baseret på antallet af gange, programmørens side bliver hentet. Den kan køre Linux - også i den nye version (version 2), der dog forudsætter en SDK 1.3 fra sun - og som endnu er i beta.

Værktøjet kan hentes på Qarbon's hjemmeside.

Enterprise Java Tools for Linux HOWTO

 
Gary Meyer - direkte og på storskærm

Gary Meyer, der arbejder for Vittria Technology, gennemgik alle de trin, man skal igennem for at få en rigtig Enterprise JavaBean-server til at fungere. Han brugte standardprodukter fra RedHat (v.6.1) som udgangspunkt - Dvs. Apache, Netscape, Postgresql og jdbc-drivere til sidstnævnte. Dertil hentede han Jserv-modulet til Apache og JVM'en blev Sun's seneste produktionsudgave til Linux, SDK v.1.2.2. Han brugte JBuilder til at lave en servlet, der kaldte en EJB. Som EJB-server brugte han Open Source initiativet jBoss. Som eksempel brugte han en public domain oversættelse fra japansk til amerikansk - EDICT - som en databaseapplikation.

Kodeeksemplerne hentes Gary Meyers hjemmeside, hvor der også findes den seneste udgave af Enterprise JavaBeans HOWTO for Linux og KDE-programmet Kcron.

Med mere...

Der røg en session omkring Linux og Java SE (Standard Edition) 2.2. Senere fik jeg dog en af de ansvarlige i tale, og han mente - næh sagde - at frigivelspe af Linux/Solaris ville ske i oktober måned.

Her til aften var der BOF (Birds of a Feather) relativt uformelle præsentationer. Jeg havde oprindelig 3 (20, 21 og 23), men 21 blev aflyst og så gad jeg ikke hænge hele aftenen for en paneldiskusion om forskelle på JVM til Linux. Session kl. 20 var nogle teorietiske betragtninger om ergonomiske grænseflader. Tydeligvis aktuelt for mange - men ingen syntes at have prøvet useability-testing i praksis i salen.

Og så - ved et tilfælde - kom jeg i eftermiddags.forbi Phillip Heller, mens han var ved at skrive autografer i sin (tykke) bog om Java Certifikation. Phillip Heller var underviseren i de to Java University dage om "Fast Track Certification", som jeg deltog i søndag og mandag. Han er særdeles underholdende og god, og det har jeg lært meget af. Han kommer til København og underviser til september, fortalte han. Det er noget Sun arrangerer. Kan absolut anbefales, hvis man får chancen.

Hvordan i alverden får jeg alt det materiale med hjem, som jeg efterhånden har fået skrabet sammen...

 

Aktuelle kursus

Se Prosa's kursuskalender.

For andre kurser og foredrag kontakt da venligst leander@blanet.dk.

     

Arkiv

Plancher mm. fra tidligere kurser og foredrag om Linux og Netværk findes der.