BLA*net On Line Service
Fri Jun 9 00:27:04 PDT 2000
revideret: Tor Okt 12 14:55 CEST 2000

Alle gode gange tre!

Endelig forsent på arbejde...

Hvis det ikke lykkedes første gang - eller anden gang - måske 3. er lykkens gang. Ihvertfald lykkedes det i dag at komme 1/2 time forsent til dagens keynote-tale. Og det var ikke lykken, da taleren var Tim O'Reilly, grundlægger af O'Reilly & Associates. Han er ikke blot fortaler for Open Source, men også for Open Content, hvilket er noget usædvanligt for en forlægger. Flere af Oreilly & Associates bøger kan således downloades gratis fra forlagets hjemmeside.

Keynote: Tim O'Reilly

Ca. 1/2 time inde i foredraget talte han om at samarbejdende computere (cooperative computing) faktisk allerede er en realitet uden for nørdernes verden. Han pegede på Seti-projektet, hvor 2 millioner PC deltager i den distribuerede mønstersøgning. Seti er en forkortelse for Search for Extraterrestial Intelligence, altså søgning efter intelligent liv i universet. Teorien er, at hvis en sådan intelligens findes, vil den udsende radiobølger, der vil kunne genkendes som ikke naturlige. Mens en manuel aflytning af himmelrummet vil blive altfor voldsom en opgave, så kan man sætte computere til at analysere eksisterende radiooptagelser. I Seti-projektet sker det ved at interesserede deltagere downloader et specielt program, der starter istedet for skærmskåneren. Dvs. når der ikke udføres andet arbejde på maskinen. Det program går derefter ud på nettet, henter en datafil, og begynder at analysere. Når den er færdig, sendes resultatet tilbage til Seti-centeret, og programmet kan fortsætte med en ny opgave. Ifølge Tim O'Reilly så står Seti-projektets kommunikation for halvdelen af hele internet-trafikken til og fra Berkeley Universitet.

Tim O'Reilly nævnte derefter Apache-projektet, og firmaet Colabnet, der er lavet af deltagere i Apache-projektet. Firmaets ide er at sælge rådgivning omkring det at lave et projektforløb som Apache har været igennem. Apache er - modsat mange andre Open Source projekter (som Linux) drevet af brugerne - ikke af en enkelt persons visioner og drive. Apache startede simpelthen ved med at være "a pache(d) server", da W3C ikke længere ville vedligeholde httpd-programmet. Colabnets første kunde er SUN, som tidligere på ugen (mandag) annoncerede (netbeans-projektet. Projektet har i realiteten gjort SUN's Forté for Java til et Open Source projekt, baseret på en Mozilla-licens. [Torsdag aften overværede jeg en BoF med flere detaljer omkring Forté / Netbeans projektet. Derom senere.] Netbeans-projektet ledes fra Prag, og herfra kom projektlederen, Ramon Stanek, der blev kaldt op på scenen for at fortælle lidt om projektet.

Et gennemgående tema i Tim O'Reilly's tale havde åbenbart været det gamle pipeline koncept i Unix. Her kan to forskellige programmer fra to forskellige programmører eller firmaer sammenstilles ved hjælp af pipesymbolet (lodret streg) og helt nye programanvendelser kan fremstilles af brugere. Anvendelser, der rækker udover, hvad programmøren i sin til havde forstillet sig. Den trend var også ved at komme til nettet, og her demonstrerede han to anvendelser, som O'Reilly og Associates brugte internt. Den ene var en frontent, der kunne gå ind på Amazon.com og udtrække en række oplysninger om bøger. Det svarerede til, hvad almindelige brugere kunne få af oplysninger, men uden alt det støj, som også er en del af brugergrænsefladen. Oplysningerne blev brugt som markedsanalyseværktøj - og helt uden nogen form for aftale med Amazon ("De er sansynligvis ikke begejstrede", mente han.). Systemet hedder Amarank. Et andet system, der har lavet internt, hedder Mercap, og det er i realiteten kun en linie JavaScript-kode. Den kan udtrække oplysninger fra forlagets egen hjemmeside. Seniorprogrammør, Rael Dornfest, kom op og demonstrerede det system.

Afslutningsvis fortale Tim O'Reilly om, hvordan man havde fundet ud af, at det ville være smartest for dem - og for andre, som f.eks. Amazon, direkte at understøtte disse specielle "maskinsøgninger". Derfor burde man også publicere en websides indhold i form af et XML-format, så andre kunne få glæde af at sammenstykke forskelligt indhold.

Keynote: Christopher Galvin

Christopher Galvin er adm. direktør og bestyrelsesformand for Motorola, der bl.a. producerer mobilradioer og chips. Han indledte iøvrigt med at sige, at han gerne så at folk under hans foredrag IKKE slukkede for mobiltelefoner og pagere. Det opfordrer store skilte ellers til. Men selv om en telefon eller en pager skulle være fra en konkurrent, f.eks. Nokia, så var lyden "sweet music to my ear!"

Jeg vil ikke gå så meget i detaljer med Christopher Galvins tale, blot nævne at den primært handlede om, at Motorola havde genopfundet sig selv for 4. eller 5. gang, at opfylde folks ønsker og drømme om mobil computing var Motorola's nye vækstområde. Han demonstrerede 2 nye telefoner - en regulær en med almindeligt display, der kunne programmeres i Java, og som kørte en anvendelse, der netop havde vundet SUN/Motorolas store konkurrence om at skrive en mobil-anvendelse på 6 timer. Vinderen var en koreaner fra Seoul ved navn Sun. Han havde skrevet et program, der ikke blot viste stillingen i alle baseball-kampe, der var igang. Den var også forberedt for grafisk at vise enkelte spil i udvalgte kampe. En anden dims han viste var en miniature PDA (personlig organiser). Den var på størrelse med en Palm Pilot, men noget tykkere, med skærm og tastatur, der kunne vippes ned - og indbygget 3-bånds mobiltelefon. Den kommer på markedet til efteråret - i Europa og Japan, men kan altså også køre på det amerikanske GSM-system.

Han bruge iøvrigt eksemplet med GSM som et kraftigt argument for at følge åbne, vedtagne standarder. Det havde man gjort i resten af verden med GSM, mens man i USA havde overladt det til de helt frie markedskræfter. Resultatet var, sagde han, at man i USA havde et fragmenteret net uden særlig god dækning. I resten af verden, især Japan og Europa, var man allerede i den trådløse tidsalder.

Tilsidst opfordrede han alle udviklere i salen, hvorfra innovationen ville komme, til at få et udviklingskit på Motorola's stand og gå i gang med at lave nye anvendelser i Java. Han gjorde opmærksom på, at Motorola havde et program for at hjælpe startup-virksomheder i gang, og i dag havde Motorola investeringsinteresser i mere end 200 virksomheder.

Sessioner

XML-programming in the Java Language

(detaljer kommer senere)

Det var en 2-timer lang, velbesøgt session, der var dejlig teknisk og detaljeret.

Herefter gik jeg i gang med at reparere den 2. fejl i dag - Java Pavillionen lukkede kl. 4, og jeg havde slet ikke været de interessante stedet. Det nåede jeg dog - bortset fra StarOffice-boden. Jeg fik noteret et forkert nummer - og så var det for sent.

En af de interessante steder var IntraMed - De sælger ikke java-programmer e.l. Det er en ny slags netbaseret service for sundhedssektoren. Det interessante i denne sammenhæng var dog, at de var den eneste danske virksomhed, der udstillede på JavaOne og at de var specielt inviteret af SUN. SUN finder deres anvendelse af Java Enterprise teknologien særdeles kreativ.

(Torsdag blev dagen, hvor jeg rendte ind i adskillige danskere - herunder enda gode bekendte, jeg ikke anede også var herovre.)

Tomcat-sessionen

Måtte jeg droppe - salen var helt fuld. Også siddepladserne var optaget. Tomcat er Apache-organisationens Servlet og JSP-server, som SUN har udnævnt til at være reference-implementation.

Istedet valgte jeg at høre lidt om hvilke erfaringer, man havde gjort med opsætning af bl.a. Sony's store website, der er baseret på EJB - Enterprise Java Beans.

BoF'er

Blot overskrifter endnu:

Præsentation af Java Image IO API

No Salesman Will Apply - Forté/Netbeans

Java 2 på Linux platformen.

 

Aktuelle kursus

Se Prosa's kursuskalender.

For andre kurser og foredrag kontakt da venligst leander@blanet.dk.

     

Arkiv

Plancher mm. fra tidligere kurser og foredrag om Linux og Netværk findes der.